zaterdag 20 september 2008

PARIS

De Film

Francofiel? Parijs op het witte doek lijkt een prima alternatief te zijn voor een blik op de mooie kenmerkende plekjes of het proeven van die specifieke sfeer. Ook voor de minder verslaafden is deze film een fijne avondvulling met een hoog inleefgehalte.

Cédric Klapisch (l’Auberge Espagnol, les Poupées Russes)geeft met PARIS, Parijs en haar Parisiens weer door de ogen van Pierre (Romain Duris; l’Auberge Espagnol, les Poupées Russes) een professioneel danser die lijdt aan een hartkwaal. De dertiger blikt terug op zijn leven, maar kijkt vooral naar het heden, door vanaf zijn appartement neer te kijken op de straten van Parijs waar verschillende mensen allemaal hun eigen leven leiden.

Terwijl Pierre alleen kan bedenken wat de personages op straat wel of niet meemaken, blikt de kijker echt mee met de verschillende levens. Soms herkenbaar, soms absurd, soms grappig en soms verdrietig. Iedereen een eigen verhaal, allemaal mooi of pijnlijk op een eigen manier en uiteindelijk zijn er zelfs verwikkelingen en kruisen de personages zich bewust en onbewust. Ietwat clichématig natuurlijk, deze “toevallige” en soms ook romantische ontmoetingen, maar het blijft toch wel iets wat bij de kijkers in elk geval een glimlach teweeg kan brengen.

De film laat het herkenbare Parijs zien, romantisch als ze is, met haar trekpleisters en mooie architectuur. Ook zie je gewoon een stad met gewone mensen, studenten en colleges, vrienden en gezinnen. Toch lijkt het bij de films van Cédric Klapisch niet uit te maken waar hij zijn films opneemt. Hij weet de aantrekkelijke plekken te vinden en goed neer te zetten. In PARIS zijn de beelden wat somber en grijs en speelt de melancholie tov Pierre’s leven hiermee een grote rol. Klapisch lijkt een natuurlijke voorkeur te hebben voor Romain Duris om dit plaatje zo compleet mogelijk af te maken.. en ook deze keer lukte het deze favoriet om een zeer geloofwaardige rol neer te zetten. De zus van Pierre, Élise, werd gespeeld door Juliette Binoche (Chocolat, le Voyage du Balon rouge) en zij is met haar sprekende uiterlijk en charmante, maar natuurlijke, houding iemand waarmee de vrouwelijke kijker zich graag wil vergelijken. Haar leven wordt gevolgd als spil tussen Pierre’s solitude en de levendige stad. Het is een opvallende hoofdrol waar ze erg mooi inhoud aan weet te geven.

Met als rode draad een jongen als Pierre die op het randje van leven en dood afwacht wat de toekomst hem brengen zal, zouden veel dagelijkse beslommeringen, romances en mislukkingen in het niet moeten vallen. Ook Pierre benadrukt dit wanneer hij onderweg naar de belangrijke stap in zijn leven door de straten van Parijs gereden wordt: Iedereen denkt zich druk te maken over belangrijke dingen, maar het is niets zolang je mag leven.

Toch weet Cedric Klapisch de film zo vorm te geven dat je de filmzaal niet verlaat met deze gedachte. Door de echte blik achter de schermen van ieders leven realiseer je je dat de schaal van belangrijkheid niet bestaat. Elke tegenslag kan op zijn eigen manier van invloed zijn op iemands geluk en ieders geluk is waardevol op een unieke wijze.

PARIS - Regiseur: Cedric Klapisch; Schrijver: Cedric Clapisch

Cast: o.a. Romain Duris & Juliette Binoche
Gezien op: 24 Juli 2008 in Filmtheater Fraterhuis te Zwolle


Geen opmerkingen: